«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Κύπρο από την Ευρώπη

Λευκωσία, 24 Ιουνίου 2020

Την καθολική στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών για το μεγαλύτερο δημόσιο ενεργειακό έργο των τελευταίων χρόνων λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) έδωσε το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση ύψους 80 εκ.  ευρώ προς την Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ). Η δανειοδότηση προορίζεται για την κάλυψη των κατασκευαστικών αναγκών του έργου εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, και έχει διάρκεια 20 ετών.

Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έρχεται να προστεθεί στην ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση που έλαβε η ΕΤΥΦΑ στις 11 Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤεπ) ύψους 150 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 289 εκατομμύρια ευρώ με την ΕΤΥΦΑ να έχει ήδη εξασφαλίσει 101 εκ. ευρώ χορηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του «Connecting Europe Facility» (CEF) και 43 εκ. ευρώ από την συμμετοχή της ΑΗΚ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ.  Η οικονομική ενίσχυση των 80 εκ. ευρώ ενισχύει και συμπληρώνει το παζλ των χρηματοδοτήσεων για το έργο έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Τόσο η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων όσο και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών φορέων προς τη ΔΕΦΑ και τις ενεργειακές Αρχές της Κύπρου. Η ιδιαίτερη σημασία που το έργο κατέχει για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου ενισχύεται από τη στάση της ευρωπαϊκής κοινότητας, η οποία αντιλαμβανόμενη την αξιοπιστία και τη συνέπεια που επιδεικνύει η ΔΕΦΑ, δηλώνει εμπράκτως την υποστήριξη και την αφοσίωσή της, ώστε το έργο έλευσης φυσικού αερίου να εισέλθει στο τελικό στάδιο, στο στάδιο δηλαδή της επίσημης έναρξης των εργασιών κατασκευής του Τερματικού ΥΦΑ στο Βασιλικό.

  Copyright © All Rights Reserved.

 Developed by Webarts Ltd