ΔΕΦΑ – Έκλεισε η πρώτη φάση του διαγωνισμού προμήθειας ΥΦΑ

Λευκωσία, 21 Δεκέμβριου 2020

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) για προμήθεια Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ).

Συγκεκριμένα, 19 ενδιαφερόμενοι προμηθευτές προκρίθηκαν για τις διαδικασίες που αφορούν τόσο τη μεσοπρόθεσμη προμήθεια των βασικών ποσοτήτων με συμβόλαιο “LNG Sales and Purchase Agreement – SPA”, καθώς και για τη διαδικασία που επιτρέπει προμήθεια από την αγορά άμεσης παράδοσης “Spot” μέσω συνομολόγησης συμβολαίων “Master Sales Agreement – MSA”.

Επιπρόσθετα 5 ενδιαφερόμενοι προμηθευτές προκρίθηκαν μόνο για τη διαδικασία συνομολόγησης συμβολαίων “Master Sales Agreement – MSA”.

Στη λίστα των προκρινόμενων εταιρειών περιλαμβάνονται από τα πλέον ισχυρά ονόματα της διεθνούς αγοράς ΥΦΑ. Ο έντονος ανταγωνισμός για την προμήθεια ΥΦΑ, βεβαιώνει ξανά ότι η στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία του τερματικού πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης ΥΦΑ στο Βασιλικό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Να θυμίσουμε ότι η ΔΕΦΑ ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου, είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού απευθύνοντας πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τον Ιούνιο του 2019, με 25 διαφορετικές εταιρείες της αγοράς ενέργειας να εκφράζουν την πρόθεση τους να προμηθεύσουν την ΔΕΦΑ με ΥΦΑ. Η διαδικασία αφορούσε στην προεπιλογή προμηθευτών ΥΦΑ αφενός για σύναψη συμφωνιών που επιτρέπουν την αγορά «σποτ» φορτίων και αφετέρου για επιλογή προμηθευτή και υπογραφή συμβολαίου για τις βασικές ποσότητες.

Η ΔΕΦΑ αναμένεται να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού με την έναρξη των διαδικασιών για σύναψη συμβάσεων για την αγορά «σποτ» φορτίων και για το μεσοπρόθεσμο συμβόλαιο προμήθειας ΥΦΑ εντός του 2021.

  Copyright © All Rights Reserved.

 Developed by Webarts Ltd